Sidor

torsdag 24 oktober 2013

Kawabata - Kyoto

Den fulla titeln är egentligen 'Kyoto eller De unga älskande i den gamla kejsarstaden' Jag fuskar och lägger helt enkelt upp delar av baksidestexten istället för att återberätta handlingen:

"Boken kretsar kring tyghandlaren Sato och hans fosterdotter Chiëko. Scenen är det gamla Kyoto och dess omgivning, i skildringen friskt levande med cederskogar, tempel, väverier, festprocessioner, geisha- och teaterkvarter. Chiëko vet om att hon är hittebarn, men en dag träffar hon en flicka som är hennes fullständiga avbild - hon är också tvilling! Enligt japansk tradition anses det olycksbådande såväl att vara ett "utsatt" barn som att vara tvilling"
Det är en roman som ursprungligen publicerades som avsnitt i en tidskrift, man kan lätt föreställa sig hur eftersom kapitlen speglar årstiderna och dom olika traditionella högtiderna.  Kyoto på 50 eller 60 talet känns väldigt långt borta, tempot ett helt annat, liksom människornas temperament. Allt går i sakta mak med värdighet, ibland lite för stilla. Ett lustigt fenomen är det ständiga betraktandet av naturen. Att ta en bussresa för att titta på cederträd eller kamferträd. Det finns även ett omnämnande av 'dödsmässan med pumpor' vilket i alla fall får mig att tänka på Halloween, men firades verkligen Halloween i Japan så tidigt?

En sak jag gillade med boken var beskrivningen av obin, som är det breda sidenbandet som används som skärp till en traditionell kimono. I många fall är det obin som är den mest påkostade delen i en klädsel.

Jag ger Kyoto bara 3 stjärnor, den känns helt enkelt lite för långsam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar